СПОКОЙСТВИЕ ЗА ВАС И ВАШЕТО СЕМЕЙСТВО

Запишете вашият e-mail и ние ще ви информираме за интересни събития, които планираме при нас.

Бъдете информирани

Translation
157

Три цвята зелено, с какви очи журналиста Вера Гоцева погледна към Черни Вит и как нашето малко село попадна в един известен седмичен културен пътеводител за София.

Посоката ви за този трип е Тетевен, а за пътя до селото дори не ви трябва карта. Хващате магистрала Хемус до Ябланица, оттам взимате отбивката за Гложене и право към Черни Вит, кръстен на реката, около която се вие. Къщите му се редят в линии изцяло покрай нея и рядко ще видите някоя самотна по-високо към Балкана. Заради това си разположение, селото е много дълго, а цялата околност е изключително тиха и красива, особено в момента, когато се прошарва в първите топли цветове на есента.

……….

Още щом стигнете в селото, питайте за хотел Черни Вит, който е бивша почивна станция от времето на соца. Задължителният обяд е в неговия ресторант, където имате шанса да се храните с прости, но първокласни ястия. Човекът, който ще ви ги приготви, е управлявал известен ресторант в София и, както често се случва, е прегорял, обърнал е гръб на всичко и е дошъл на село. „Взех си творческа почивка“, смее се Тихомир, докато поднася най-вкусните пълнени чушки от спомените насам. Разбира се, не се свърши само с тях. Храната тук е винаги различна и винаги прясна, няма меню, всичко зависи от това, което е купил от пазара или е набрал в гората. Ако е имал късмет, сутринта е извадил и риба от реката.

Простата храна, поднесена под чистия балкански въздух, е малко стъпало към акцента на хранителния туризъм тук – изключителното зелено сирене. Традиционно е за селото, но реално започва да се произвежда от неутолимото любопитство и упорство на Цветан Димитров. През 2007 е открито от международна хранителна организация, а в момента печели награди къде ли не и е в топ три на сирената с естествена плесен в Европа.

цялата статия можете да прочетете ТУК

текст Вера Гоцева

 

(Visited 219 times, 1 visits today)