СПОКОЙСТВИЕ ЗА ВАС И ВАШЕТО СЕМЕЙСТВО

Запишете вашият e-mail и ние ще ви информираме за интересни събития, които планираме при нас.

Бъдете информирани

Translation
157

dav

На пети май, в 11.30 потеглихме към Връх Петрахиля, символът  на град Тетевен, наричан още Слънчевият камък.

Наши домакини бяха Ники и Симо от Teteventrip, които бяха подготвили изкачването. Представяха ни различните растения, които виждахме около лъкатушещата пътека и имахме възможност да се запознаем със  Слепокът (Anguis fragilis),  Алпийска розалия (Rosalia alpina) и още много други малки животинки. С помощта на интересни игри успяхме да забравим за стръмния терен и сред ухание на цъфнал  Люляк (Syringa) събрахме съчки за да напалим огън. Връх Петрахиля ни очакваше и в 13.30 часа с вълнение пристъпихме към него. Симо ни показа и разказа за всички видими близки и далечни върхове от Стара планина и Предбалкана, а Тетевен, прострял се  около река Бели Вит,  разкриваше своята красота. Запалихме огън, пекохме наденици, а за вегетарианците имаше зелен фасул и сладко от малини.  Легендите за славното минало и опожаряването на града ни пренесе в друг свят, а историите за иманяри и хайдути ни изостри любопитството за нови преходи.

Слизането беше трудно защото се спуснахме на огромна поляна наречена Равни камък. Минахме през поля от Левурда (Allium ursinum), от която набрахме за приготвяне на агнешо. Набрахме и заешки киселец  (Oxalis acetosella), който има деликатен вкус и е чудесен за салата.

По тясна стълба, разположена на отвесните скали  се спуснахме към заслон Опъсният зъб

В 18.45 часа бяхме в хотел „Черни Вит  където ни приготвиха  фантастична пъстърва.

На шести май  ловихме риба в река Черни Вит и се разходихме из селото, а обеда с прясна салата  и агнешо ни върна към вкусните български традиции.

(Visited 158 times, 1 visits today)