СПОКОЙСТВИЕ ЗА ВАС И ВАШЕТО СЕМЕЙСТВО

Запишете вашият e-mail и ние ще ви информираме за интересни събития, които планираме при нас.

Бъдете информирани

Translation
157

SONY DSCМалцина могат да си представят живота без сирене. Бялото саламурено сирене, което ние толкова обичаме можем да добавим към салати, сосове, базирани на сиренето можем да си подготвим различни ястия, хапки и сандвичи.

Повечето сортове сирена могат да се правят в домашни условия. Такива сирена се получават по-вкусни и по-здравословни от купените в магазина!

Всички сирена, се приготвят с помощта на затопляне на млякото и млечнокиселите бактерии в комбинация на коагулацията на ензими. Бактериите и ензими помагат на процеса на коагулация на млякото и ускоряват отделянето на мляко в суроватка и извара. Съставките за подсирването могат да бъдат закупени в дрогериите и магазините в които продават подправки.

Тънкостите на приготвянето:

Ако имате намерение да си направите сиренето у дома, независимо от избраната рецепта трябва да знаете няколко тънкости.

  • Сиренето става най-добре от домашно мляко. 
  • Препоръчително е да се използва висококачествено мляко за най-добри резултати. UHT и стерилизираното мляко от кутиите трябва да се избягва. Ако не можете да си купите домашно мляко, то следва да изберете млякото с най-високо съдържание на мазнини и с минимален срок на съхранение.
  • Млякото с високо съдържание на мазнини прави  продукта по-нежен.
  • Домашните сирена често са по-меки, отколкото закупените, но с течение на времето узряват и стават с приятна твърда консистенция.

Млякото се загрява до 80 градуса, за да се пастьоризира, след което се остава на водна баня да се охлади до към 36 градуса. След достигане на тази температура в него се капва мая за подсирване. Оставя се на стайна температура за 30 минути. Внимателно се филтрува през тензух, сгънат няколко пъти. Получената смес, напомняща на извара се оставя в подходящ съд с дупки да се изцежда за няколко часа. След това се осолява обилно с морска сол. Ако желаете можете да добавите изсушени билки и добавки, като копър, ядки, сладък пипер.

(Visited 757 times, 1 visits today)